Healthy Time-out.

De vijf belangrijkste dingen die je moet weten over cleanses:

1.    Wat doet een Detox cleanse?
Er zijn veel verschillende theorieën die uitleggen wat gezonde, vitaminen-rijke, plantaardig voedsel voor goeds doet in het menselijk lichaam. Als je op zoek bent naar wetenschappelijke achtergrondinformatie, dan raden we vooral ‘The China Study’ van de Amerikaanse Professor T. Colin Campbell aan.

2.    Is een Cleanse van drie dagen voldoende, of heb ik meer nodig?
De Cleanse van drie dagen is perfect voor een periodieke ‘quick fix’. Hij is ideaal als je regelmatig cleanst of voor als je het een keer wilt proberen. Doorgaans raden wij echter een kuur van vijf dagen aan. Deze geeft het lichaam genoeg tijd om zich te herstellen, brengt de balans terug in de zuurgraad en wist reguliere (slechte) eetgewoontes uit je ‘voedingsgeheugen’.

Als je tot doel hebt om serieus gewicht te verliezen en daarna niet meer aan te komen en hiernaast je eetgewoontes blijvend te veranderen, plan dan een 14-daagse Cleanse.

3.    Hoe ziet een ideale cleanse dag eruit?
Tijdens een kuur eet je overwegend rauwe, onbewerkte groente en fruit in de vorm van sappen en maaltijden. Mocht je dit lekker vinden, dan kan de kuur worden aangepast/aangevuld met groentesoepen en andere maaltijden. Onze classic cleanse is het meest bekend vanwege zijn bewezen effectiviteit en snelle resultaten. Tijdens de classic juice cleanse drink je meestal zes groente- en fruit sappen van 500 ml per dag en vermijdt je vast voedsel.

Onze cold-pressed juices zijn zeer effectief omdat hiermee het darmsysteem volledig wordt ontlast. Na een zware maaltijd moet het lichaam tot wel 70% van alle aanwezige energie besteden aan het verwerken van voedsel. Dat is de reden waarom we ons vaak heel moe voelen na het eten. Iedere fles sap bevat tot wel drie kilo verse groente en fruit. Dat betekent dat je tijdens een cleanse wel 15 kilo opneemt, iets dat in de vorm van vast voedsel onmogelijk is!

Een classic juice cleanse dag start doorgaans met een alkaline limonade, gevolgd door een uitgekiende mix van groente- en fruitsappen. De sappen zijn niet al te zwaar en bevatten geen organische pulp. Idealiter eindigt de dag met een eiwitrijke notenmelk. In totaal drink je zes flessen gedurende de hele dag.

Wij raden ten zeerste af om programma’s te volgen die voorschrijven radicaal te vasten of zogenaamde ‘Master Cleanses’ promoten, waarin het de bedoeling is om slechts water met citroen, cayenne peper en stroop te drinken. Niet alleen levert dit een tekort aan voedzame stoffen voor het lichaam op, het heeft vrijwel zeker het bekende ‘yo-yo effect’ tot gevolg.

4.    Wat is nu belangrijk aan de sappen?
Het belangrijkste is een optimale balans tussen fruit en groentes. Pure fruitsappen bevatten namelijk te veel fructose en fructose verhoogt onze bloedsuikerspiegel. Hiernaast veroorzaakt het verlangen naar voedsel en werkt het tegen het lichaam om vet te verbranden.

Sap moet ook tal van alkalische groenten bevatten om de balans van de zuurgraad en alkaliteit te herstellen in ons lichaam. Idealiter bestaat de sap voor 40% tot 50% uit groenten. Alle DETOX DELIGHT sappen bevatten dus ten minste 40% groenten. De sappen in de SUPER GREEN DELIGHT cleanse bevatten zelfs 50% tot 70% groenten.

Hoogwaardige, gezonde detox sappen zijn koud geperst, niet verwarmd of gepasteuriseerd en zijn nooit dik en klonterig. Ze zijn volledig vrij van plantaardige vezels en vruchtvlees om maximale rust te garanderen voor het spijsverteringsstelsel. DETOX DELIGHT sappen gaan daarom nadat ze koud zijn geperst nog eens door een extra zevingsprogramma.

5.    Hoe bereid ik mij voor op de cleanse?

Tijdens een cleanse, bieden wij onze lichaam volledig plantaardig voedsel, waardoor het een extra portie energie uit haalt uit vitaminerijke groenten en fruit. Afhankelijk van onze vorige voedingsgewoonten - bijv. Als je niet gezond eet; veel koolhydraten, suikers, vlees, bewerkte producten, veel koffie,  of veel alcohol, kan de cleanse een grote aanpassing voor het lichaam zijn. Daardoor is het mogelijk dat bijwerkingen zoals hoofdpijn , misselijkheid en zelfs spierpijn opgemerkt kunnen worden in de eerste 1-3 dagen .

Om ervoor te zorgen dat uw cleanse zo goed mogelijk van start gaat en om de bijwerkingen te minimaliseren, raden wij het aan om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden een paar dagen voor de cleanse. Idealiter bouw je een week van te voren af met het eten van dierlijk eiwit , tarwebloem, suiker , alcohol , nicotine. Natuurlijk is het moeilijk om zoveel discipline te hebben van te voren, maar de resultaten zijn de moeite waard: Cravings worden vermeden en uw detox resultaten zullen een langer effect hebben omdat de cleanse eigenlijk al van start gaat in de voorbereidende fase.